Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας. Εκδήλωση στο Υπουργείο Υγείας
03/12/2012    Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας. Εκδήλωση στο Υπουργείο Υγείας

10 χρόνια ιατρικών επιτευγμάτων

Στην αιχμή της επιστημονικής πρωτοπορίας η Νευροχειρουργική Κλινική του «Ευαγγελισμού»

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας της κλινικής
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας της κλινικήςΑθήνα
Χειροπιαστή απόδειξη ότι, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα, η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει και να καταστεί επίκεντρο επιστημονικών επιτευγμάτων, αποτελεί το πολύπλευρο έργο της Μονάδας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», που συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια λειτουργίας.

Σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσία του υπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας (3 Δεκεμβρίου), ο καθηγητής Νευροχειρουργικής και Διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», πρόεδρος του Τομέα Χειρουργικής Νευροτροποποίησης Εγκεφάλου της Παγκόσμιας Νευροχειρουργικής Εταιρείας, και μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Νευροχειρουργών, Δαμιανός Σακάς επεσήμανε ότι «παρά το γεγονός ότι η τεχνογνωσία και οι επιστημονικές υποδομές μας είναι εφάμιλλες με αυτές των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στο 20- 25% του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ασθενών με κινητικές αναπηρίες που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ασθενών, αλλά και ιατρών συναφών ειδικοτήτων, δε γνωρίζουν τις δυνατότητες της Λειτουργικής Νευροχειρουργικής.»

Ωστόσο, στα 10 χρόνια λειτουργίας της, η Μονάδα Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός» έχει προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία σε 700 ασθενείς με χρόνιες κινητικές αναπηρίες, για τις οποίες προηγουμένως είτε αναζητούσαν θεραπεία στο εξωτερικό, είτε παρέμεναν χωρίς αντιμετώπιση. Οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίστηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καλά έως εξαιρετικά αποτελέσματα, που βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Από τα 700 περιστατικά που έτυχαν θεραπευτικής αντιμετώπισης πάνω από 150 αφορούσαν ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση, 60 ασθενείς με δυστονία, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση ή τοποθέτηση αντλίας μπακλοφένης, 300 ασθενείς με σπαστικότητα, στους οποίους τοποθετήθηκε αντλία μπακλοφένης ή εφαρμόστηκε επισκληρίδιος διέγερση, 70 ασθενείς με επιληψία, οι οποίοι κρίθηκαν κατάλληλοι για υπερεκλεκτική χειρουργική θεραπεία ή εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση και πάνω από 100 ασθενείς με χρόνιο πόνο, οι οποίοι υποβλήθηκαν κατά περίπτωση σε όλες τις παραπάνω θεραπευτικές τεχνικές.

Τα «θαύματα» της Λειτουργικής Νευροχειρουργικής
Με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και την εφαρμογή των πρωτοποριακών τεχνικών της, η Λειτουργική Νευροχειρουργική έχει τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης σε ένα ευρύτατο πεδίο διαταραχών του νευρικού συστήματος, όπως ο χρόνιος πόνος, η νόσος Πάρκινσον, η δυστονία, η επιληψία, οι ψυχικές διαταραχές, αλλά ιδιαίτερα και η σπαστικότητα.

Ειδικά η σπαστικότητα αποτελεί κοινό σύμπτωμα πολλών νόσων και μπορεί να προκαλέσει αυξημένο μυϊκό τόνο, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις και μείωση του εύρους της κίνησης των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την λειτουργική ανικανότητα των ασθενών και, κατ’ επέκταση, τη χρόνια αναπηρία.

Οι παθολογικές καταστάσεις που δύναται να προκαλέσουν σπαστικότητα είναι, η εγκεφαλική παράλυση, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τα εκφυλιστικά νοσήματα, τα τραύματα νωτιαίου μυελού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και άλλες απομυελινωτικές νόσοι. Η σύγχρονη τεχνική αντιμετώπισης της σπαστικότητας είναι η χειρουργική τοποθέτηση αντλίας ενδοθηκικής χορήγησης μπακλοφένης, ενός ισχυρού μυοχαλαρωτικού φαρμάκου, η οποία συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην κινητική και λειτουργική βελτίωση του ασθενούς, όσο και στην ανακούφισή του από τον πόνο.

Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με τον κ.Σακά, επιτυγχάνεται η σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 40 - 100%. Το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στη σχέση κόστους/ωφέλειας στη σπαστικότητα, καθώς με την τοποθέτηση της αντλίας παρατηρείται μείωση του συνολικού κόστους θεραπείας των ασθενών σε ποσοστό 40%.

Επιπλέον, σε μεγάλο αριθμό ασθενών με σπαστικότητα, η επιλογή των ασθενών και η χειρουργική επέμβαση δεν έχει την πολυπλοκότητα που εμφανίζουν άλλες παθήσεις, όπως η επιληψία και η νόσος Πάρκινσον.

Μεταξύ των καινοτόμων τεχνολογιών που εφαρμόζονται ήδη στη Νευροχειρουργική Κλινική, είναι οι επαναφορτιζόμενοι διεγέρτες μόνιμης εμφύτευσης που μειώνουν την ανάγκη για επανεπέμβαση, καθώς και τα νέας γενιάς ηλεκτρόδια σταθερού ρεύματος που επιτυγχάνουν καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα. Επίσης, με τη χρήση νέων μικροσκοπικών ηλεκτροδίων που τοποθετούνται εξωκράνια, υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης της φαρμακοανθεκτικής χρόνιας ημικρανίας. Στο πεδίο της σπαστικότητας έχει επιτευχθεί, με βάση κλινικές μελέτες, η χρησιμοποίηση μίγματος φαρμάκων για καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα.

3η Δεκεμβρίου: Κοινωνικό και όχι οικονομικό το κόστος της αναπηρίας
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέργιος Γκατζώνης αναφερόμενος στην αναπηρία επεσήμανε ότι «συνεπάγεται ένα μεγάλο προσωπικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος, συνθήκη που στη σημερινή συγκυρία αποκτά μείζονα σημασία. Θα πρέπει να τελειοποιήσουμε τις υπηρεσίες και την προσφορά μας προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες για να μειώσουμε την οικονομική επιβάρυνση από την αναπηρία. Αυτό δε γίνεται από φιλανθρωπία ή οίκτο, αλλά από την αναγκαιότητα να συμπεριληφθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι και την παραγωγική διαδικασία τα άτομα αυτά.»

Και κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτούς τους δύσκολούς καιρούς που η οικονομική κρίση μετατράπηκε βιαίως σε κοινωνική κρίση και επηρέασε αρνητικά ακόμη και την παροχή υπηρεσιών υγείας, είναι επιτακτική η ανάγκη αναδιαμόρφωσης της παροχής των υπηρεσιών αυτών ώστε μέσα από εξορθολογισμό και μείωση των περιττών δαπανών, να διασωθούν πόροι που θα εξασφαλίσουν την ποιότητα των πραγματικά απαραίτητων υπηρεσιών υγείας. Αυτό μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, δεν είναι, όμως, ακατόρθωτο».

Η Πολιτεία στο πλευρό της Επιστήμης
Στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, να σταθεί δίπλα στον επιστημονικό κόσμο της χώρας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, τιμώντας με την παρουσία του την εκδήλωση.

Ο κ.Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τεθούν προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει νέες επενδύσεις και στον τομέα της Ιατρικής, αναπτύσσοντας τον κλάδο του Ιατρικού Τουρισμού. «Η χώρα έχει την ευκαιρία να αποτελέσει προορισμό για χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν λύση σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, εκμεταλλευόμενη το δίπολο τουρισμός-παροχή υγεία», επεσήμανε ο υπουργός.

health.in.gr