Ελευθεροτυπία: Διπλή θεραπεία για την επιληψία - ελπίδα για 30.000 Έλληνες
21/02/2002    Ελευθεροτυπία: Διπλή θεραπεία για την επιληψία - ελπίδα για 30.000 Έλληνες

 

 

Περισσότεροι απο 50 εκατομμύρια άνθρωποι, ενήλικοι και παιδιά πάσχουν από επιληψία σε όλο τον κόσμο, ενώ κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 2 εκατομμύρια νέα περιστατικά.
Όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Νευροχειρουργικής Δ. Σακάς, τα αντιεπιληπτικά φάρμακα επιτυγχάνουν τη διακοπή των κρίσεων στο 70% των πασχόντων. Το υπόλοιπο 30% είναι υποψήφιοι για χειρουργική θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Για τη δημιουργία ενός προγράμματος για τη χειρουργική της επιληψίας στη χώρα μας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και λίγα χρόνια από τη Χειρουργική και Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι πρώτοι
Ο κ. Σακάς παρουσίασε τους δέκα πρώτους ασθενείς που θεραπεύθηκαν χειρουργικά, με αποτέλεσμα να μη ζουν πλέον με τον εφιάλτη των συχνών και απρόβλεπτων επιληπτικών κρίσεων. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας 30.000 επιληπτικοί πάσχουν από ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία.


Όπως επισημάνθηκε, χρειάζεται κεντρική οργάνωση και νομικό πλαίσιο για τη συνεργασία τουλάχιστον έξι διαφορετικών ειδικοτήτων, που απαιτούνται για την επέμβαση, ώστε να οργανωθεί η χειρουργική της επιληψίας και να εφαρμοστεί ευρέως και στη χώρα μας.

Εκστρατεία
Παράλληλα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη της δεύτερης φάσης της εκστρατείας για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων όσον αφορά την επιληψία με θέμα "Έξοδος από τη Σκιά", η οποία στηρίζεται από την Sanofi-Synthelabo με τη μορφή συνεχούς εκπαιδευτικής χορηγίας.