ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Νευροχειρουργική είναι η ειδικότητα της χειρουργικής που αντιμετωπίζει τις παθήσεις του Νευρικού Συστήματος (Εγκέφαλος, Σπονδυλική Στήλη – Νωτιαίος Μυελός, Περιφερικά Νεύρα). Η Νευροχειρουργική είναι μια από τις ταχύτερα εξελισσόμενες ειδικότητες, χάρις στην πρόοδο της τεχνολογίας των απεικονίσεων, του χειρουργικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

 

Η Κλινική

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η μεγαλύτερη και ιστορικότερη στο είδος της στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1951 και εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2000. Πρώτος διευθυντής της ήταν ο αείμνηστος Καθηγητής Β. Γριπονησιώτης, ο πρώτος ειδικευμένος νευροχειρουργός στην Ελλάδα και μαθητής του καθηγητή Π. Κόκκαλη, του πρώτου Καθηγητή Χειρουργικής που διεύρυνε το πεδίο της νευροχειρουργικής στη χώρα μας. Παράλληλα με τον καθηγητή Π. Κόκκαλη νευροχειρουργικές επεμβάσεις στον Ευαγγελισμό πραγματοποιήθηκαν και από τον καθηγητή Νευρολογίας Ι. Πατρίκιο, καθώς και από τους Γενικούς Χειρουργούς της εποχής. Διαβάστε περισσότερα για το χρονικό της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην ιστοσελίδα της Ιστορίας.

 

 

Ο Στόχος

Σήμερα η Νευροχειρουργική Κλινική είναι εγκατεστημένη στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ελλάδας στο Θεραπευτήριο Ευαγγελισμός. Διαθέτει 46 κλίνες στους κύριους χώρους της (7ος όροφος Κτήριο Πατέρα). Ετησίως νοσηλεύονται περί τους 1500 ασθενείς και διενεργούνται 750 επεμβάσεις, ενώ εξετάζονται περίπου 7500 ασθενείς στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Η κλινική υποστηρίζεται επίσης από ένα πλήρως εξοπλισμένο με υπολογιστές κέντρο με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Νευροχειρουργικής Έρευνας – Καθηγητής Πέτρος Κόκκαλης», προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή, σκοπός του οποίου είναι η έρευνα σε ειδικές νευρολογικές παθήσεις.

Στην Κλινική αντιμετωπίζεται ένα ευρύ φάσμα παθήσεων του νευρικού συστήματος (Εγκέφαλος, Σπονδυλική Στήλη-Νωτιαίος Μυελός, Περιφερικά Νεύρα). Πραγματοποιούνται ιδιαίτερα εξειδικευμένες επεμβάσεις από έμπειρους και διεθνώς αναγνωρισμένους νευροχειρουργούς, με τη βοήθεια εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Δια μέσου μικρών και απόλυτης ακρίβειας τομών, οι τεχνικές αυτές στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος (π.χ. αφαίρεση όγκου, αιματώματος, κύστης, δίσκου κ.λ.π).